Bintangs en Arie Koomen op Havenfestival IJmuiden

Vier podia met veelal regionaal entertainment: dat is de formule van het Havenfestival IJmuiden op 24 en 25 juni 2023. Het aanbod is breed, van shantykoor tot rockband, waaronder een van de oudste popgroepen van Nederland: de Bintangs uit Beverwijk. In het kader van het thema ‘Rauwe kunst’ wordt er een theater van zeecontainers gebouwd waar vooral kleinkunst te vinden is, met veel stand-up comedy. Met niemand minder dan de bekende IJmuidense comedian Arie Koomen.

Tijdens het Havenfestival IJmuiden staat de Trawlerkade twee dagen volledig in het teken van kunst, cultuur, de visserij en de havens. Neem een kijkje op de schepen die aan de kade liggen en geniet van lokaal en professioneel entertainment. Beleef de haven, maak een rondvaart, geniet van Noordzeevis uit IJmuiden en laat je verrassen door rauwe kunst.

Morgenster, Yed Prior en Aphordite.

Ook dit jaar liggen er weer prachtige schepen aan de kade. Een daarvan is de Aphrodite. Dit schip is een dwars getuigd brik met 17 zeilen. Met vol zeil beschikt de Aphrodite over 383 vierkante meter zeil. Met een hoofdmotor van 360 pk, een boegschroef van 150 pk en een diepgang van 2 meter is het schip erg goed bestuurbaar. Over de volle lengte meet het schip 30 meter met een breedte van 7 meter.

De Yed Prior van Spaansen is ook dit jaar weer te bezoeken. Dit innovatieve schip wordt gebruikt om zand te winnen op de Noordzee en doet regelmatig IJmuiden aan, maar vaart ook op Engeland, Denemarken en Noorwegen.

Het Nederlandse tall ship De Morgenster heeft ook laten weten graag weer aanwezig te zijn op het festival. Ze werd in 1919 gebouwd als haringlogger onder de naam De Vrouw Maria. In 1927 werd ze met 7 meter verlengd en haar tuigage vervangen voor een motor. Ze werd omgedoopt tot Morgenster in 1959 en bleef tot 1970 in gebruik als vissersschip. Sinds 2008 vaart ze met passagiers en doet ze dienst als opleidingsschip. Wil je meevaren met de Morgenster? Houd voor tickets de website en social media in de gaten!

Rauwe kunst.

Tijdens het gratis toegankelijke festival zetten we centraal waar we in IJmuiden trots op zijn en een van de aspecten die onze havenplaats symboliseert; de rauwe, iconische kunst. Dit laten we zien in het decor van het festivalterrein en op het IJmuiden Rauw aan Zee-plein. In aanloop naar het festival wordt een kunstproject opgepakt met scholen en we organiseren een fototentoonstelling die de rauwe schoonheid van IJmuiden laat zien. Vijftien lokale fotografen hebben hun mooiste foto’s ingestuurd en daarvan is door FishEye Events en Citymarketing Velsen een reizende expositie samengesteld. De gekozen beelden laten zien hoe veelzijdig de gemeente Velsen is en dat het rauwe randje van IJmuiden behoorlijk fotogeniek is. Er is natuurlijk ook weer een gezellige markt met lokale musea en 25 kramen van verenigingen en stichtingen en ondernemers uit de omgeving.

De Vuilnismannen en MeneerTjes SlodDe & Vos.

In samenwerking met Stadsschouwburg & Filmtheater Velsen heeft het festival dit jaar een extra impuls gegeven aan de culturele programmering. Op zaterdagmiddag kan je kijken naar De Vuilnismannen met ‘Trommelen op Rommel’. Dit team van enthousiaste slagwerkers heeft zich ontwikkeld tot ware professionals op het gebied van ritme en klank. De missie van De Vuilnismannen is om deelnemers en toeschouwers te laten ervaren hoe je door middel van creativiteit en samenwerking muziek kunt maken op duurzame slagwerkinstrumenten zoals emmers, blikken, jerrycans, pannen en andere afval. De allerkleinsten kunnen op zondag genieten van MeneerTjes SlodDe & Vos. Een gek, ondeugend duo bestaande uit rasmuzikant Llewy en begenadigd producer Delly. Met MeneerTjes SlodDe & Vos neemt het tweetal de allerkleinsten mee op een muzikale reis waarin nieuwe, eigenzinnige kinderliedjes de boventoon voeren.

Vrijwilligers.

Het Havenfestival wordt georganiseerd door de Stichting Havenfestival IJmuiden in samenwerking met partners en een groot aantal vrijwilligers. Wil je een steentje bijdragen aan dit unieke festival? Mail dan naar vrijwilligers@havenfestivalijmuiden.nl.

Volg ons via:

Facebook / Instragram: Havenfestival IJmuiden

Vanaf eind mei is het volledige programma te vinden op havenfestivalijmuiden.nl.