Bezoekersrecord Havenfestival IJmuiden

Een recordaantal van 30.000 bezoekers heeft dit weekend IJmuiden op zijn best kunnen ervaren. Na een gedwongen pauze van drie jaar stond de Trawlerkade weer in het teken van haven, schepen, kunst en cultuur, vis en techniek.

Nooit eerder bezochten zoveel mensen het Havenfestival in IJmuiden. Het thema van het gratis nautische en culturele festival was IJmuiden voor de wind. Het gaat goed met de lokale bedrijvigheid en de cultuursector in Velsen. En die positiviteit was ook aan de bezoekers te merken. ‘Je merkte aan alles dat iedereen er weer heel veel zin in had’, zegt Jerry Notenboom, voorzitter van Stichting Havenfestival IJmuiden. ‘We zijn aangenaam verrast door het enthousiasme en de grote bezoekersaantallen. Ook de nieuwe indeling van de Trawlerkade, met vier pleinen en een lengte van ruim een kilometer, is erg goed bevallen. Het was een echt familiefeest waar jong en oud van heeft genoten. We willen hier op voortborduren en in 2023 nog meer uitpakken om IJmuiden en onze veelzijdige regio op de kaart te zetten. Namens het bestuur, het projectteam en de vele vrijwilligers kan ik zeggen dat we terugkijken op een geweldig Havenfestival. Het was in één woord fantastisch!’

Tijdens het Havenfestival IJmuiden was voor iedereen iets te zien én te doen. Een plek waar je de veelzijdigheid van onze regio kunt ontdekken, proeven en beleven. Friso Huizinga, citymarketeer van de gemeente Velsen. ‘Het Havenfestival is de etalage van de regio. Op de Trawlerkade en in de Vissershaven laten we zien wat we allemaal te bieden hebben. Van de bedrijvigheid in de haven tot werken en leren in de techniek en van verse Noordzeevis uit IJmuiden tot de creatieve cultuursector. Tientallen bedrijven en organisaties hebben samen de schouders gezet onder een fantastisch evenement waarop verbinden centraal stond. Ik ben echt heel trots dat we dit, met hulp van heel veel partijen, voor elkaar hebben gekregen.’

Op de Trawlerkade waren pleinen ingericht met ieder een andere insteek. Na de entree ter hoogte van de KNRM kwamen bezoekers direct op het Rauw aan Zee plein met de ‘rauwe’ foto-expositie van Polderlicht. Op het podium konden bezoekers hier genieten van optredens van onder andere Drie vierkantemeter, Zangstudio Velsen, The Warnars en op zondag als afsluiting de bekende IJmuidenaar Fred Post.

Op het Techport plein konden kinderen kennis maken met techniek. Technisch College Velsen, Nova College Scheepvaart en Vattenfall hadden allerlei activiteiten als trossen gooien, klimmen als een loods, een sluis bedienen, een containerschip laden en in een reddingsvlot kruipen. Bij binnenkomst kregen kinderen een kaart met techniek vragen. Bij elke activiteit konden ze een vraag beantwoorden en bij inleveren van de kaart kregen ze een Techport tas met onder andere een frisbee van de MyTec opleiding van het Nova College. Daarnaast presenteerden lokale technische bedrijven zich door middel van een postercampagne voor werken in de techniek en kon je op de foto in de photobooth van Amsterdam IJmuiden Offshore Ports (AYOP).

Stichting Noordzeevis uit IJmuiden had een speciaal visplein ingericht. Lokale visbedrijven stonden hier gezamenlijk met een verse vismarkt, een informatiestand en een vistafel waarbij allerlei soorten vissen te bewonderen waren. De Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij (KNRM) stelde tijdens het festival haar terrein open voor publiek en verzorgde rondvaarten.

Op het cultuurplein was een podium met een lokale programmering van muziekscholen, dansgezelschappen en andere verenigingen. En naast de vele marktkramen met goede doelen en ook commerciële verkoop kon je in de containers de werken van lokale kunstenaars en musea vinden. Bij het Cornelis Vrolijk podium was het twee dagen druk. Hier traden onder meer de Regio All Star Band, Adrian Henry en Sixty Pound op, allemaal bands uit de gemeente Velsen en omgeving.

Er waren dit jaar meer schepen te bezoek dan tijdens voorgaande edities van het Havenfestival. Blikvangers waren de 125 meter lange sleephopperzuiger van Spaansen, het tallship De Morgenster en het varend erfgoed waaronder Blusboot de Weer, De Elbe, de Adelaar en de Aäron van Iskes.

Volgend jaar vindt het Havenfestival IJmuiden weer plaats in het laatste weekend van juni.

Deel dit bericht via:

Bezoekersrecord Havenfestival IJmuiden
Bezoekersrecord Havenfestival IJmuiden
Bezoekersrecord Havenfestival IJmuiden
Bezoekersrecord Havenfestival IJmuiden
Bezoekersrecord Havenfestival IJmuiden