Bezoekerscentrum De Kennemerduinen vernieuwd

Bezoekerscentrum De Kennemerduinen vormt de groene entree van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Sinds de opening zijn de bezoekersaantallen gegroeid van 40.000 in 2013 naar ruim 240.000 bezoekers in 2019. Veel mensen komen uit de directe omgeving en weten het bezoekerscentrum in Overveen meermaals per jaar te vinden. Het bezoekerscentrum heeft een geheel vernieuwd concept waarbij beleving centraal staat naast actuele informatie en ontwikkelingen van Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Het bezoekerscentrum bedient zowel de natuur áls de bezoekers. Er is veel aandacht en zorg voor de natuur, terwijl het gebied tegelijkertijd toegankelijk is voor een jaarlijkse stroom bezoekers. Er ligt een flinke uitdaging in het verenigen van al die belangen. Het Bezoekerscentrum De Kennemerduinen slaagt daar bijzonder goed in.

Van alle typen natuur in Nederland is er geen gebied dat zo divers is als het duingebied. De duinen zelf bijvoorbeeld veranderen continu door de wind. Ze groeien, wandelen en leven. Juist deze dynamiek willen we zichtbaar maken in het bezoekerscentrum. Neem bijvoorbeeld het onderdeel over stuivende duinen waarbij de bezoeker door middel van een interactieve animatie en ventilator het stuiven van de duinen imiteert. Dit onderdeel van de tentoonstelling is tot stand gekomen door een bijdrage van het Prins Bernard Cultuurfonds.

En niet alleen de dynamiek dicht langs de kust, maar ook de veranderingen in de binnenduinrand, de natte duinvalleien en weelderige buitenplaatsen komen aan bod. In de voortdurend veranderende duinlandschappen en bossen leeft maar liefst 40% van alle plant- en diersoorten die in Nederland voorkomen. De bezoeker van de tentoonstelling maakt een reis door het duinlandschap met al haar verborgen schatten. Nieuw is ook de aparte ruimte voor jaarlijkse wisseltentoonstellingen.

De winkel van het bezoekerscentrum biedt een compleet nieuw assortiment met artikelen voor een natuurvriendelijke tuin, originele natuurcadeaus en spullen die het beleven van de natuur leuker en makkelijker maken.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland