Inspiratiesessie met klimaatpartners en -supporters en onthulling Marlène

Bedrijven en organisaties aan de slag met versnellen CO2-reductie

Op 4 juli organiseerde gemeente Velsen in samenwerking met klimaatpartners GreenBiz Ijmond en Blok System Supply de allereerste inspiratiesessie van het Lokaal Klimaat Akkoord. Alle klimaatpartners- en supporters waren uitgenodigd. Er waren sprekers, en de deelnemers gingen met elkaar in gesprek hoe ze kunnen versnellen op het gebied van verduurzaming.

Wethouders Sebastian Dinjens en Jeroen Verwoort openden het evenement dat plaatsvond bij het bedrijf Blok System Supply in Velsen-Noord. In hun bedrijfskantine kwamen zo’n 50 ondernemers, medewerkers van bedrijven en maatschappelijke organisaties samen. Er waren sprekers aanwezig die onderwerpen als (collectieve-) zonne-energie, druk op het elektriciteitsnet en energieverbruik hebben toegelicht. De middag eindigde met een netwerkborrel, waarin de klimaatpartners met elkaar ideeën konden uitwisselen over duurzaamheid.

Alle klimaatpartners van het Lokaal Klimaat Akkoord beloven met hun deelname actief mee te doen met dit soort evenementen, hun ervaringen op het gebied van duurzaamheid met andere organisaties en de samenleving te delen én om zich in te zetten om de benodigde 55% CO2-reductie in 2030 te behalen.

Opening Marlène.

Tijdens de bijeenkomst werd de innovatieve energieopwekker ‘Marlène’ onthuld. Een nieuw soort windmolen die het bedrijf Elegant Energy samen met Blok System Supply ontwikkeld heeft. Deze windmolen is kleiner en heeft geen slagschaduw, waardoor ze makkelijker op bijvoorbeeld bedrijventerreinen geplaatst kan worden.

Lokaal Klimaat Akkoord.

In 2030 moeten we in Velsen, net als in de rest van Nederland, 55% CO2-uitstoot reduceren ten opzichte van 1990. Om deze doelen te behalen, moeten we als samenleving sneller minder CO2 gaan uitstoten. Iedereen moet aan de slag. Een onderdeel van het Lokaal Klimaat Akkoord is dat we in gesprek gaan met de impactmakers in Velsen: de bedrijven en organisaties die het meeste impact kunnen maken op het gebied van CO2-reductie. Deze verbinden we met koplopers, zodat zij elkaar kunnen inspireren. De bijeenkomsten van het Lokaal Klimaat Akkoord hebben als doel deze bedrijven en organisaties bij elkaar te brengen zodat ze van elkaar kunnen leren. Elk jaar onthullen we in de nationale klimaatweek de thermometer waarin de CO2-uitstoot van Velsen is weergegeven. Met het Lokaal Klimaat Akkoord en bijeenkomsten als deze, willen we deze thermometer elk jaar weer een stukje omlaag brengen.

Inwoners kunnen meedoen met het Lokaal Klimaat Akkoord door duurzame initiatieven in te dienen op velsengoedbezig.nl. Voor elk duurzaam initiatief planten we één boom in Velsen. Zo belonen we elk initiatief dat helpt CO2 te besparen met CO2-compensatie. De supporters van het Lokaal Klimaat Akkoord, waaronder Blok System Supply, betalen voor deze bomen.