Art Island 2023

Van vrijdag 26 mei tot en met zondag 28 mei presenteren 36 galeries en non-profit kunstinstellingen zich op het Forteiland IJmuiden op de tweede editie van Art Island. Het belooft een avontuurlijke editie te worden. Dat is niet alleen omdat het Forteiland een unieke historische locatie is in de monding van het Noordzeekanaal, onderdeel van De Stelling van Amsterdam en UNESCO Werelderfgoed.

Nieuw zijn de non-profit kunstinstellingen op Art Island, Rose is a Rose is a Rose, Kunstinstituut Melly en Huidenclub, waarmee Art Island een breder aanbod brengt van de hedendaagse kunst in Nederland. Ook Unfair, the artist-led art fair heeft een presentatie op Art Island.

En er zijn deelnemers uit Amsterdam, Den Haag, Den Bosch, Utrecht en Rotterdam. Nieuw zijn ook de vele solotentoonstellingen van gevestigde en jonge kunstenaars. Joep van Lieshout bij Galerie Ron Mandos, Berend Strik bij Fons Welters, Iris Kensmil bij Madé van Krimpen, Ricardo van Eyk bij tegenboschvanvreden, Sylvia Gatti bij Andriesse Eyck en Minne Kersten met een nieuwe video bij Annet Gelink Gallery.

Winnaar van de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst Kenneth Aidoo laat nieuw werk zien bij Van Zijll Langhout en de jonge kunstenaar Lee Mc Donald presenteert bij Galerie van Gelder zijn stand vullende Formule 1 wagen. Het nieuwe textielwerk van Susanna Inglada bij Galerie Maurits van Laar wordt ook een totaal ervaring in één van de ruige ruimtes op de 1e etage van het Forteiland. Galerie Larik uit Utrecht brengt een solo met Vincent Dams, die in 2024 een solo krijgt in het Kunstmuseum in Den Haag.

Art Island neemt deze tweede editie een voorzichtige internationale start. De enthousiaste galeriehouder Tobias Naehring uit Leipzig bijt de spits af van misschien wel veel meer internationale galeries in de komende edities. Tobias heeft een solo met schilderijen van Stefan Fuchs.

De kunstwerken van de deelnemende kunstenaars worden gepresenteerd in de ruige ondergrondse ruimtes. Geen mooie witte wanden en stralende spotjes, maar hedendaagse kunst in de slaap- en eetzalen waar in de Tweede Wereldoorlog de Duitse soldaten verbleven.

www.art-island.nl